Monday, December 31, 2012

50th in 31 december 2012

Yes!its 50th right now(betul ke idok grammar ni.hehe)apa yang 50th?umur?tidakkkkk!Muda lagi taw walaupun pada hakikatnya hampir mencecah angka duapuloh tahun.hehe. Merdeka?haish hang dah duduk kat Malaysia ni berapa tahun dah.sejarah Malaysia takkan tak ingat.bukak buku balik. baiklah2 sebelum diri ni kena 'pang' ngan tangan-tangan yang terpilih, biarlah aku mengumumkan yang bilangan post untuk blog SHAFIQAH ADILLA ini telah mencecah ke angka 50.yeay!bigh clap for me!





"Thank you2 for those who supported me from beginning until today ,to my parents...".ok ucapan ni memang tak tahan, berperasan konon2 dapat awards tapi abaikan saja .wah tidak kusangka dalam kemalas malasan aku untuk menulis ditambah pula dengan kekangan waktu yang kadangkala tidak mengizinkan untuk menaip, dan semestinya ingatan dan idea2 yang kurang genius dapat juga aku berterus2 terusan untuk menaip. dan ini mungkin merupakan post yang terakhir untuk tahun ini ada rezeki, ada jodoh kita jumpa lagi tahun hadapan.hehe

Dah alang-alang berceghita pasal tahun hadapan, yes today is the last day of the year of 2012 Masihi. And tomorrow will be gonna 1st January 2013. Pagi ni bukak radio , topik utama adalah azam dan perkara2 yang berlaku sepanjang tahun 2012. Macam2 cceghta ada yang mempunyai nasib baik dan tak kurang juga yang kurang bernasib baik. For me, perkara yang lepas usah kita bangkitkan apatah lagi dibicarakan. tapi cuba kita ambik dari side yang positif.

Perkara yang baik. Yes, mesti semua orang gembira dengan kebaikan yang berlaku terhadap diri kita. Tapi bilamana perkara yang baik digembar-gemburkan ditakuti ianya menjadi riak. mungkin ada yang kata just for sharing. yela benda baik mestilah kongsikan.yang penting niyat di hati. moga2 apa yang dikongsikan akan memberi kebaikan kepada mereka yang mendengar.

Perkara yang kurang baik. Sedih woo bila nak cerita, so, kebanyakan daripada kita lebih banyak mendiamkan diri dan hanya AKU DAN ALLAH sahaja yang tahu.kan..?tapi tak salah untuk kita cerita dan kongsikan. mungkin apa yang terjadi ke atas diri kita boleh menjdi pengajaran ke atas mereka. dengan perkara2 macam ni jugak kita akan lebih dekat pada Allah sebab kita akan banyak bermuhasabah diri kita. tapi harus ingat bebanyak kali yang ingat Allah bukan hanya pada waktu susah sahaja.

“….Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga mereka sendiri mengubah nasib mereka….” (Ar-Ra’du:11)

Masih belum terlewat untuk kita berubah. perbaharui niat dan moga2 apa yang berlaku pada tahun ni dapat dijadikan pengajaran yang berguna. semoga tahun hadapan lebih baik keseluruhannya. memang benar manusia hanya merancang dan Allah yang menentukan. kerana sebaik2 perancangan adalah perancangan DIA. tapi merancang itu bukankah lebih baik daripada tiada?

Jadi, akhir kata(wah ni dah macam ucapan guru besar plak dah.haha) ..jangan kamu berani keluar rumah pada jam 1159 malam ni, kerna sekurang2nya kamu akan balik pada tahun hadapan.ok taw ni ayat2 cliche tapi terima jela...maafkan segala kekurangan empunya blog ni ..hehe. till now, see again on the next post. In sha Allah.

Sunday, December 30, 2012

Akhirnya jalan pulang telah kutemui.

Assalamualaikum,=)

Hye awak2 semua.."kitew da selamat sampai ke kolej ..."(baca dengan tahap gedik yang paling maksima.haha) tapi dont worry be happy tuan empunya blog ni tak gediks taw! ., as usual sebelum ni ,aku kan sedang ber'Study week' dan telah mengambil keputusan untuk study di rumah. Satu keputusan  yang membuatkan orang tanya berkali2.

         " boleh ke study kat rumah?"
        "dengan tv ,laptop, ish..kalau aku tak boleh."

Ha..macam tulah lebih kurang kawan2 ku yang awesome berkata2..tapi mungkin aku dah terbiasa tak balik malah tak mendapat tentangan daripada kedua ibu bapakku makanya selamatlah aku sampai ke rumah.haha..kesian roommate aku yang sorang tu, tertinggal sorang2 kat bilik selama beberapa hari.

Dan akhirnya , bila balik memang kena perli baik punyalah ngan roommate.

     "ingatkan dah tak jumpa jalan balik.."
     "eh2..budak baru ke..baru register ea."
     "sesat ke tadi."

Tapi, bak kata pepatah 'alah bisa tegal biasa" .dah biasa da. tak kisah pun sebab tu tandanya diorang sayang kat aku, rindu lah tu.kan2.haha.tapi sebenarnya tak kisah lah study kat mana..mungkin ada yang selesa study kat rumah sebab semuanya ada, dan mungkin dah terbiasa. dan berkemungkinan mereka yang tak boleh study di rumah disebabkan banyaknya halangan yang tak boleh dielakkan.hambik kau banyak betul kemungkinannya.hehe. but thats from my point of view.

Paling penting, kat mana pun kita berada kita mengalami proses pembelajaran. tak gitu?hehe.so, cakap banyak pun mungkin korang tak dapat dengar , nak menulis panjang2 takut tak terhabis pulak entry ni .makanya sampai sini jelah entry kali ni.


p/s :nak gtaw je dah balik dan selamat sampaike kolej kediaman tercinta. doakanlah moga2 tuan tanah kedaung ni dapat study baik2 di sini.keep smile!

Saturday, December 29, 2012

dont disturb me!

Assalamualaikum =)


Heyya happy weekends!

Sekarang bilik sedang dikerumuni oleh sang semut bersama tentera tenteranya yang mengikut perintah,*sigh.

Dan ini merupakan AMANAT khas dari tuan punya bilik untuk semut2 sekalian.(walaupun semut2 tu mungkin tak baca blog ni dan rasa macam imposssibble pulak kan dia nak bukak laptop, tekan url blog ni and so on.tapi harapnya link antara kami kuat dan amanat ini selamat sampai.)

1.Wahai semutS2..haruslah ada S plural kan.haha silalah keluar dari bilik ni, dah tak tahu nak buat camane.

2. Wahai semutS2..saya masih lagi mempunyai tahap kesabaran untuk tidak mencederakan kalian dengan pukul mahupun menggunakan ridset(tibe2 tak sure plak ngan ejaan ni, but do I care, bukannya spell it right kan.hehe)

3. Wahai semutS2..walaupun kalian terkenal dengan kerajinan bersama bala-bala tentera kalian tapi kalau nak berperang mencari makanan sekalipun pun janganlah di bilik saya,bilik saya tiada gula mahupun benda2 manis melainkan tuan empunya badan,opps, terlebih suda, agak2 kalo ada yang nak trmuntah, jauh2 ye.hehe

4. Wahai semutS2..pergilah kaliannnn.!3x.bersama gemaan.haha




Till now, and hope you enjoy it!


p/s :ceghita ini tiada kene mengena dengan yang hidup mahupun yang telah kembali.

Thursday, December 27, 2012

Go go Chaiyok!

Assalamualaikum,.


Some said "The key to success is making your dreams come true.” 




 And your dream is not one miles,it is 93 miles away.
It is a long journey.



Long journey is nothing BECAUSE,,




AND ..




IN SHA ALLAH.
 PRAY
RELAX
AND LETS ALLAH TAKE OVER.



p/s :memberi semangat buat diri sendiri.

Tuesday, December 25, 2012

just the way THEY are

Assalamualaikum =)


"Apa tu bu?"
"Siapa tu bu?"
"Ayah mana?"

Okeyhh relax and keep calm!This is not mysterious story or horror movie. But this Is My story!
Hahahaha.* evil laugh. currently I'm at home and i'm trying to fulfill my study week here. which is could be good or something else. But it depends on the individual and please go away from my story just for a minute. hehe.

My mother is a housewife and also a babysitter for 4 children, okeyh I know it quite a lot even you can count it by finger but more than three it still to be counted as Jamak kan.???heeh..there are two boys and two girls ;ziyyad(1 and half year, the closest one with me), zara(6 months maybe), fateh(3 month maybe) and his sister ,najah(3 y/old).

And as you can see, najah is the older one if count it by year and in fact memang pun!lol.
dan sejajar dengan umur dia, she's the one who always talking, keep asking me what here, who's there and blablablabla.. & I'm not annoyed on her even once, becoz i know she's only a little child who didnt know anything .

But ,i am really respect to my mother because she always answer her question and never get tired or bored. then i'm just asking my mom actually give some evil idea which is why dont we try not to answer her question sometimes.haha

and this is what my mom reply...

" janganlah sakat budak tu, dia tak tau apa2. dan sekarang ni masa dia tengah membesar, masa untuk mengenal dunia. dia tanya sebaik2 baiknya kita jawab, sebab budak2 waktu macam ni dia  suci." (lebih kurang gitu la.)

plus my mom asking why to me?do you get tired?then I reply YESS sometimes. and my mom open my childhood story, which is i used to be someone like najah right now even more brutal than her. becoz i like to slap, pukul orang sambil berjalan, cakap sorang2 means berceloteh and lain2 lagi.bcoz i malu la nak citer lebih2 zaman kanak2 dulu.huhuhu

And now my mom said that i've been the others way, i used to be shy , taciturn and others. and this has been agreed by my makcik and pakcik,haha, how shame la adilla, weeee~~then i kept thinking if i could be tired by najah's question, macamana pulak dengan orang2 di sekeliling aku masa kecik2 dulu boleh tahan dengan mulut yang banyak cakap ni?huahua

And i realize that children want our attention, they want to know what happens around them and we as people who older than they should give them that attention. be a good deed for them. dont get tired or bored!they are young as well as us! ijk.

So, keep smile whenever you hear the mumbling of children & dont mad at them!Salam.


truly,
shadiella




Wednesday, December 19, 2012

love is cinta

Bismillahirrahmanirrahim,



Hati yang keras tidak mustahil untuk dilenturkan,

Ibarat batu yang lentur dek titisan air,

Berikan kasih-sayang bukan pada kata-kata tetapi tunjukkan,

Moga2 yang keras menjadi lembut,

Yang lembut menjadi lebih halus,

Halus bukan bermakna tiada ketegasan,

Letaklah kedua-duanya pada masa dan tempat yang betul,

Tetapi, jangan disangka mereka yang halus ini, tidak mempunyai amarahnya,

Mungkin mereka tidak tunjukkan kerana di'halang' oleh sifat kesabaran,

Belajarlah untuk menghormati orang lain secara keseluruhannya,

Bukan kerana takut tetapi ia melambangkan keperibadian seseorang .




SubhanAllah cantik sungguh ciptaanNya.
(abaikan jari tuh)



footnote : tajuk memang nak over tapi percayalah buka minda dan hati dalamilah makna tersirat disebalik yang tersurat.(chehwahh,meghemang bulu roma baca ayat bunga2 nih.haha)

Saturday, December 15, 2012

DO's and DON'ts in friendship #1

Assalamualaikum wbt,

Being friendLY and have a good friendSHIP is not same. Please admit it!ngehngeh

 Memanglah tak sama kan, yang satu tu ada penambahan Ly , lagi satu penambahan Ship. Dan seharusnya membawa makna yang berbeza. Dan aku percaya yang semua insan yang bergelar manusia tak kira lah duduk di barat kah, timur kah, utara kah, semuanya mempunyai kawan. Even haiwan sendiri mempunyai sahabat, apatah lagi manusia.

So, bila dah bermulanya satu perkenalan, keakraban mula terjalin, maka tempoh perkenalan itu telah membawa kepada satu relation yang dinamakan sebagai friendship. 'Friendship never die' ayat2 yang selalu digunakan especially time friendship day. and pleaselah dilla kembali ke pangkal jalan , straight to the point nak citer pasal apa tadi, ni dah melalut jauh ni.huahhua.Ok!sila tegur kalau dak ni buat hal lagi.

Siapa kata dalam persahabatan tak boleh berlaku pergaduhan? Mungkin kalau perempuan takdelah gaduh sampai bertumbuk berlawan gusti kan.tapi. .i'm just wondering.Ada ke?idk. yang aku tau mungkin perselisihan faham dan mungkin ada sesetengah yang gaduh mulut, alah macam bertikam lidah.hehe, so there's some rule that you must follow if you want your friendship being last-longer. Chewahh. ada gaya macam Dr. Love tak.?

DO's


Hormat - menghormati antara satu sama lain.

 Ini adalah perkara asas yang semua MESTI tahu. Hormat pendirian dia. Katakanlah si B ni bertanya sesuatu yang agak sensitif pada si A cth family(ada sesetengah orang yang tak suka bila ditanya tentang family). Mungkin niat si B ni baik, nak kenal lebih dalam lagi, tapi bila si A tidak memberikan respon seperti yang si B inginkan, please hormat pendirian dia, Jangan desak and keep asking he/she. Itu adalah private life dia, so kita kena hormat.



Beri sokongan

Sokongan daripada seorang kawan boleh menjadi sokongan yang luar biasa selain daripada sokongan keluarga. Especially bagi mereka yang bersekolah asrama. 24 hours kita akan menghadap muka diorang. jadi boleh dikatakan dimana sahaja engkau berada, aku di sisimu,eh sejak bila berjiwang ni.ampunkan patik.kuangkuangkuang .nak katalah dekat sini, setiap dari yang kawan2 kita lakukan dari sekecil2 kuman ke sebesar2 bola , mereka perlukan sokongan kita. siapa lagi yang akan support diorang kalau bukan kita.ye dok..??


Menjadi pendengar yang setia.

'ada mata , lihat. ada telinga, dengar, ada mulut, diam' (sing along with me.yeah!haha).korang tau tak lagu ni, ponat eden tulih lirik ni, nak nyanyi samo2.ekau tak taw pulok. nevermind2..btw.kadang2 kita ni menjadi pendengar yang terbaik bila nak bergosip .ha.masa tu bukan telinga je dengar, mulut sekali beralun2. free2 je kita bagi pahala kat orang yang digosip.kan2. So, apakata kita cuba menjadi pendengar pada mereka terutamanya ketika kesusahan. Mungkin kita tak dapat nak selesaikan masalah diorang, at least bila kita mendengar sedikit sebanyak dapat meringankan beban yang ditanggung.


Percaya dan saling mendoakan.

Kepercayaan sebenarnya adalah kunci utama dalam persahabatan. Sekali ada yang memberi racun dalam persahabatan kita dan kepercayaan kita 50-50 pada dia, alamatnya musnahlah persahabatan itu. Kalau betul kita berkawan dengan dia kepercayaan tu HARUS. Kalau betul kita ragu2 pada dia, selidik dulu sebelum buat apa2 keputusan. Lastly, doa, dan mendoakan. Tak kiralah jauh atau dekat, hanya doa yang menjadi penghubung yang terbaik. Doakan kejayaan , kesejahteraan, keselamatan , jodoh* optional.tapi ok jugak kan.hehe dan persahabatan .Moga sentiasa dibawah rahmatNya.


Please please please, kamu jangan nakal  shilap2.jagalah ikatan persahabatan yang telah korang bina. tak kisahlah since tadika ke, sek. rendah ke, sek menengah ke, bila2 lah, dengan sebaik2nya. Indahnya persahabatan itu bila ukhuah terbina. Saya pun bukanlah insan dan manusia yang sempurna nak berkata2. tapi jangan lihat pada empunya diri, lihatlah pada isi yang ingin disampaikan. Sama2 kita practice.


Peace !!

Wednesday, December 12, 2012

1st sem hampir melabuhkan tirainya.

Assalamualaikum w.b.t,

Memandangkan wifi tengah laju, jadi nak update blog pun laju-laju.boleh kan?padahal takde beza pon.kan..haha.okey straight to the titik.pejam celik,pejam celik, siang berganti malam, malam berganti siang, sedar tak sedar saya dah nak habis sem 1 dah kawan-kawan.say congratz la to me.puahahahaha

Masya Allah ,kalau lah laptop ni boleh meluahkan apa yang tersirat dlam benak ni, confirm entry kali ni cukup untuk seminggu punya entry. kelas kau dilla.haha.why?sebab banyak sangat benda yang terjadi sepanjang sem 1 ni, plus minus 3 bulan lah. Tapi memandangkan ingatan tak sampai beberapa terabyte, makanya apa yang teringatlah yang boleh dikongsi bersama.deal?

Pengajian bermula pada bulan 9. Chewahhh, nak berceghita pulak. At that time,saya selalu rasa pelik bila turun cafe, bila balik dari kelas malam, ramai sangat dak2 yang buat discussion. termasuklah roommate saya sendiri. and mostly mereka dari fakulti selain dari FST. Masa tu kitorang memang free sangat, datang kampus belajar je, nak kata ada homework serius i'll tell you, takde langsung, sampai saya sempatlah menghabiskan beberapa buah novel. plus menonton movie di laptop. ok, parents saya tahu taw bukannya bermaksud saya tak belajar datang Univ.husnuzzon ye.

Dan bermulalah hari-hari saya seperti biasa dengan lecture class and tutorial sampailah suatu hari yang hening, lecturer English saya menyerahkan satu assignment yang sememangnya kena buat by group.and guess what? lakonan uolls.take 1, take 2, action!hehe. kalau tak silap itu adalah assignment pertama yang memerlukan kami untuk berdiscuss.yeayy, adapun discussion .da tak jealous dah dengan diorang ,dah ada group discussion jugak.keanak-anakan betol lah.

By the time, tiba-tiba group discussion macam jadi satu trend plak, semua lecturer bagi assignment group dan paling tak tahan kadang2 dalam satu minggu ada dua, tiga. then pandai2 lah nak arrange masa, mula2 memang rasa mana nak buat dulu ni, mana yang kena hantar dulu, macam2lah, paling best, bleh plak tertukar ahli group, yelah setiap subjek kan lain2 ahli.

Dan Alhamdulillah, by the time entry ni ditulis, segala presentation hampir dilunaskan, tinggal satu lagi, TITAS, esok.13/12/12.lepas tu dah habis, cuma ada dua tiga assignment, tapi yang tu tak perlu present depan kuliah. Dan tinggal minggu depan je sebelum kelas berakhir nagi menutup tirai sem 1. after that, one week for study week and then ready for final exam. Rasa macam tak percaya!seriuslah.tak main-main ni.muka suci ni.heh.nampak ke pun.



arabic group


TITAS group


us..smile!the latest one dengan baju korporat.



Bersediakah aku?Waallua'lam. apa2 pun please pray for my becoming exam.and the nearest one is Algebra.tapi yang ni for test.test ke, exam ke, kena buat betul2. pengalaman telah mengajar diriku.
Lastly ,lets pray for our sisters and brothers in Gaza.!

Tuesday, December 4, 2012

n.o.i.x.e.l.f.e.r

Assalamualaikum wbt,

Its December right now!School holiday right ?Congratulation for them and pity on me!Pleassse..How fast time flew away, and that's what I felt, how fast I've been here, studying, busying with assignment, cocurriculum and others stuff.

Sometimes, I just though if I could back to the past two years or five years. Yeah its a year where I sit for SPM. SPM!!can you imagine where other people busy with study , teachers busy prepare a lot of question for student. huaaa..I miss that moment.

It's true what teachers said. You are here just for study, you dont have any commitment. Its easy!And you only face a hard and tough time when you are in University, the place where you pursue your study also live as independent student. And now, I face it by myself and its true!

Its a different time and moment when you are in school where teachers always feed you up with basic learning and in Univ. you have to be independent to learn something, you have to be brave to face lecturer with different attitude.You have to do it by yourself. and thats what Univ.student do.

But, we dont have a time machine to rewind the past. Always remember that the past is the past.It has been a history in our life. We must go on with our life right now. The hard time that we face might be the easiest time for us in future. 



Oh Allah,Give me a strength!Ease my journey in this track. I have to do it.

Tuesday, November 27, 2012

#1 Class Project




 
Assalamualaikum w.b.t,

Let's the story begin

One SUNDAY morning at 
Maahad Integrasi Tahfiz Sains & Teknologi, Klang

Orang kuat program


Para fasi dan urusetia merangkap kawan kuliah
posing tetap posing.

Activity STARTS
Propose time.


Married..so sweet!haha

Get divorced.Masing-masing berpaling.

wakil dari group Pemandu teksi kot

Urusetia mewakili group parent juliette. nak berdebat jugak.hehe

My group.Juliette.

Akhirnya, tiada seorang pun yang bersalah melainkan PEMBUAT CERITA.


Briefing untuk explorasi Tamadun.

One of representive from SecreFast, bro Imran.

Checkpoint 1 maybe. Buat satu resepi hanya menggunakan bahan yang diberi.
From left: limau, kopi, lada hitam, sirap, kicap.

Jadi designer plak adik2 ni.hehe

musical chair.

Jaga2 dik..angkat jangan tak angkat, sorang je yang bagi direction.yang lain?tutup mata!

Strategi dan kerjasama.

Jangan bagi pecah belon tu dik, hati2.

Puzzle tokoh Ilmuwan Islam.

'Gangnam Style'?haha..salah satu trademark kumpulan

Ukhuwah itu sangat manis.Seee!Masing2 berusaha untuk tidak membiarkan keratan akhbar putus.

Dalam kami menghafal, kami juga mengikut sunnah dengan beriadah.Yeah!!

Adik2 yang sangat sporting.Masing2 dengan gaya tersendiri bersama bro Nizam.

Haha.who's that?First time menjadi fasi.satu pengalaman baru.

Photo time.Masing2 dengan hadiah dan muka yang keletihan.

My group.
From right:'abidah, me, syakirah, azhan, aisyah, humaira' and adilah.

Again!

Again!!!

To be continued...banyak lagi nak cerita ni,hehe


Wednesday, November 14, 2012

New Book

Assalamualaikum w.b.t,,

Salam Maal Hijrah 1434 Hijriah

Masjid Brunei


Alhamdulillah, by the time korang baca entry ni, bermaksud kita-we-nahnu sama2 dah melangkah ke tahun baru Islam. dan mungkin dah terlewat untuk aku post kan doa akhir tahun dan awal tahun ,tapi sure2 readers2 ku yang awesome2 lagi comells ni da baca tadi before maghrib dan lepas maghrib kan.Alhamdulillah sekali lagi!

Biasanya bila masuk tahun baru tak kira la tahun baru Masihi ke Hijriah ke.orang mesti tanya.." apa azam anda tahun baru ni?"."apa pembaharuan yang akan anda lakukan?".apa perubahan yang bakal dilakukan?" (ada gaya wartawan-to-be tak?hehe)

Confirm ada yang boleh jawab dan ad yang tergagap2 kan..same thing goes to me.For me, either new year or not, everyday is a new day .so, tak semestinya bila tahun baru kita kena ada azam baru.agak2 azam tahun2 sebelumnya dah tercapai ke?kalau ada yang dah mencapainya dan mengecapi, tahniah kerana anda dah meletakkan satu tempoh untuk azam tu dan korang dah berjaya lakukannya.tapi, macamana kalau azam yang korang buat tak tercapai?????

Its okay.nothing to worry!bukanlah bermaksud kita tergolong dalam mereka yang gagal dalam mencapai azam .tapi sebaliknya ALLAH sedang memberi kita peluang lagi untuk mengejar dan mencapai azam .mungkin kita dapat merasai kemanisannya lebih dari sebelumnya.

Jadi, bila azam dahulu masih tak tercapai, janganlah kita kuburkan azam tu, buang jauh2, luputkan dari ingatan,*ayat memang nak sarcastic..that's why its me.huihui.sebaliknya, kita proceed sampai kita capai azam tu,itukan lebih baik dari kita niat azam baru, tapi at the same time azam lama tak tercapai. nak lagi cantik dan molek.kita perbaiki apa yang kurang, dan cantikkan apa yang senget2..(ha..kepala tu kene senget gak.hehe)

Tapi, azam yang kita buat tu haruslah disertakan sekali dengan usaha, kalo berazam tinggi langit, tapi usaha takde, janganlah salahkan orang lain bila azam yang korang buat tu tak tercapai. sebenarnya semuanya reflects towards us, apa yang terjadi adalah daripada kita, Allah membantu kita dari setiap sudut, position, angle, sisi, kita berusaha.Chaiyok!

Again,Salam Maal Hijrah 1434H.maafkan segala salah silap tuan tanah kedaung ni dalam berbicara. its time to open new book and jadikan segala perkara yang berlaku sebelum ni sebagai satu panduan ke arah hidup yang lebih sempurna in future.Insha Allah.

Thanks for reading.:)

Saturday, November 10, 2012

Home to the Sickness

Assalamualaikum w.b.t. semua..jawab jangan tak jawab.hehe

Selamat berWeekend di hari Sabtu yang cerah ni.Ok..today my post is in afternoon.Yayy!So, usually when weekend comes, the best place to be is HOME!kan?angguk sekarang.takmo geleng2.haha.

Jadi, nak dijadikan ceghita ,just as simple story, takde la smpai nak buat novel kan(mengarutt je*)..seorang kawan cik dilla ni dah mengadu yang dia tersangatlah homesick atau dalam perkataan mudah.nak balikkkk rumahhhh.Rumah oh Rumah.!sebelum tuk meh cik dilla bagi definition sikit pasai homesick ni.sumber Wikipedia.


The Oxford English Dictionary describes homesickness as a feeling one has when missing home.
Nampak tu,,missing home.Sebenarnya aku pun pernah mengalami masalah ni, walaupun rumah dan kolej takdela jauh berjam2.bagi aku perkara ni tersangatlah normal.biasalah kadang2 bila kita stress dengan assignment, dengan test, homework , down sangat2 and maybe other problems, kita rasa macam nak balik rumah, nak lari dari benda ni semua.tak nak hadapi sendiri.

So, cara yang aku amalkan adalah menelefon family aku. either talk to my mother or father even with my siblings. bagi aku cara ni sangat mujarab untuk aku.walaupun hati kata nak balik, tapi bila difikirkan balik, tak nak menyusahkan parents, aku padamkan niat tu, mungkin korang tanya apalah yang nak diborakkan dengan family kan????

Macam macam yang korang boleh borakkan.dan kalau korang dah tak boleh nak pendamkan masalah korang dan rasa pada family je tempat yang korang selesa nak mengadu, just go for it. sebab diorang lebih memahami diri korang dari orang lain.dan mungkin boleh cerita pasal kehidupan seharian korang.just a simple chatting, tapi percayalah sedikit sebanyak boleh mengurangkan perasaan homesick.dan ianya terbukti. aku menjadi lebih bersemangat untuk study dan of course untuk makan,*makan tu penting taw nak dapatkan energy. dan kata2 mereka sangat memberi inspirasi untuk cik dilla.

Dan jangan sesekali kita lari dari masalah ,tapi hadapilah!maybe it is hard but we do know before we face it ,right!masalah memang akan sentiasa mengejar kita, tapi masalah yang datang tu diturunkan oleh Allah.Allah takkan datangkan masalah tanpa ada penyelesaiannya.cume kita yang kena cari jalan penyelesaiannya.jadi, jangan lari dari masalah sebaliknya hadapilah dengan berani.!

Last but not least, cik dilla nak share satu doa yang kita semua boleh amalkan.kadang2 kita homesick mungkin sebab hati kita tak tenang, jadi jom sama2 kita amalkan..Insha Allah ketenangan itu bersama kita.


Thanks for reading and sorry if this post take your precious time.











Friday, November 9, 2012

Aku Manusia Lemah

Assalamualaikum w.b.t,,

yayy. hari ini again and again aku menaip post in midnight dimana semua manusia sedang tidur dan burung hantu sedang berkeliaran.hahaha, scary tak?dan aku?macam biasa lah, waktu tidur masih tak menentu,

So, just a random post yang mana tiba tiba aku tergerak hati nak berkongsi pandangan aku tentang manusia. yes manusia itu dijadkan oleh Allah semuanya sama, asal yang sama dan kedudukan yang sama, cuma yang membezakan adalah Iman dan ketaqwaan. mungkin aku bukanlah orang yang selayaknya untuk memberi nasihat or something else yang related towards religion, tapi apa yang nak aku kongsi adalah satu perasaan yang mana semua orang mengalami.iaitu sedih.

Mesti korang rasa macam nak pang laju laju je kan kat tuan tanah ni..haruslah semua orang ada perasaan sedih kann.haish, tak normal la seseorang tu kalau takde perasaan camni. tapi perasaan sedih yang aku nak ceghita ni adalah sedih kehilangan seseorang yang kita sayang. adakah orang yang kita sayang tu kita hanya sayang semata2?selama kita berkawan dengan dia ?mungkin kita sendiri tak perasaan yang mana sebenarnya kita sendiri bergantung harap pada mereka. mesti korang macam pening2 kan apa yang makcik ni mbebel kan.takpe2.hehe

Just take an example, bila kita dah berkawan rapat dengan dia atau hidup dengan dia, seboleh2nya perkara yang kita boleh lakukan seorang diri , kita masih perlukan dia di sisi kita, sebab kita rasa kita tak boleh buat dan need somebody that we trust, we love to help.then, bila dia jauh, jauh, dan jauh dari kita ,kita rasakan satu kehilangan yang teramat.dan perasaan sedih yang tak terhenti.

Jadi, korang rasa kenapa boleh terjadinya perkara macam ni?sebab kita dah letakkan dia sebagai orang yang kita bergantung harap. jadi, bila tempat untuk kita bergantung harap dah hilang, kita rasa macam loss and tak tau apa yang tinggal dalam hidup kita lagi. tapi kita tak sedar sebenarnya tempat bergantung harap kita yang kekal ada bersama kita, iaitu Allah. Dia sentiasa bersama kita, tak pernah meninggalkan kita walau sesaat, tak pernah membiarkan kita terumbang ambing dalam kesusahan tanpa menunjukkan jalan keluar.cuma kita, manusia dari ciptaan Dia, hambaNya, kadang kadang lupa pada Dia.





Kita diberi peluang hidup untuk melihat dunia, bukan semata2 melihat dengan sepasang mata, tapi sebenarnya melihat dengan mata hati.berusaha menjadi yang terbaik sebagai bekalan diSANA.kadang2 bila kita terlalu meletakkan seseorang itu penting untuk kita,kita lupa Dia yang lebih penting.memang betul kita harus mengamalkan 'hablu minaAllah wahablu minaAnnas' tapi jangan sesekali kita lupa yang paling utama adalah Dia.

Kadang2 aku sendiri terlupa ,dan sebenarnya tujuan aku menulis ini pun sebagai peringatan untuk aku, dan seboleh2nya harap korang yang membaca dapat manfaat bersama , mungkin ada kekhilafan pada penulisan dan kata-kata.jadi mohon maaf atas kekhilafan tersebut. Good night and sleep well!

Tuesday, November 6, 2012

Precaution yang diperlukan dalam menghadapi hujan

Assalamualaikum w.b.t.

Happy tuesday semua.Apa khabar diri?Apa khabar Iman.?


Wahh..agak lama jugak aku tak update kat belog ni, dulu bila aku kata aku ada blog TAPI takde apa2 entry pun.semua orang mempersoalkan limaza? ada blog tapi kosong..tapi aku buat tak endah pon, sejak akhir2 ni baru aku rasa bertanggungjawab sikit kat blog ni.tak kisah lah apa orang nak kata tentang blog aku ni, itu ke.ini ke.biaq pi lah.hanya coretan semata2.


So, macam yang kita semua tahu, baru2 ni ada satu taufan yang dinamakan sebagai taufan Sandy(sedap tu nama dia) telah mengakibatkan kerosakan dan mungkin kemusnahan di kota metropolitan New York.

Dannn.. dekat negara kita pun tak terkecuali.Opss bukan taufan Sandy ni, nauzubillah minta dijauhkan.
tapi salah satu nikmat Allah ,Apa dia?ce la teka?Haish.. banyak soal plak cik dilla ni.bagi pang laju2 nanti baru taw.

Ya..hujan @ rain @ almator.kan?boleh dikatakan sejak akhir2 ni, hujan seringkali turun, mungkin awan dah penat kandung air lalu turunlah membasahi bumi, ye dok?Siapa yang tak suka hujan kan?Tapi...adalah beberapa precaution yang diperlukan dalam menghadapi hari hari hujan.Dan precaution ni khas dan special untuk student2 u macam...........Cik dilla ni.*malu*







1.Sediakan payung sebelum hujan

   Memang pepatah ni sangat bersesuaian.Sebab bagi korang yang jalan kaki or naik bus untuk ke kampus, better bawak payung senantiasa. sebab kita tak tau hujan tu bile nak turun. satgi tengah jalan2 nak balik hujan plak. dengan selebat2nya.Ha.cuba bayangkan kalau takde payung.?tak ke basah lenjun?Itulah sebenarnya yang terjadi kat aku hari ni.sampai satu payung kongsi TIGA.kononnya nak rapatkan ukhuah padahal dua orang yang bertuah ni tak bawak payung.

2.Pakailah sepatu.

Skemanya sebut sepatu!Skema tak skema..itulah aku.hehe.sepatu yang bermaksud alas kaki boleh jadi kasut atau sandal.so, disebabkan tulah aku tak tau mana lagi better nak pakai time hujan.kalau pakai kasut, kasut boleh rosak dan mungkin bocor masuk air.tapi kalau pakai sandal ,kaki/sarung kaki boleh basah.sandal haruslah basah.jadi, buatlah keputusan sebaiknya, yang penting sepatu tu haruslah pakai!jangan berkaki ayam plak.takmo2.kaki tak sihat nanti.

3.Jangan sidai baju di ampaian yang terbuka.

Ok2. releks2 jangan marah cik dilla.memanglah kita kena ampai baju di tempat yang terbuka supaya baju kena matahari, yang basah menjadi kering dan daia yang kita letak pun berbau harum semerbak. tapi bile kita dah taw sekarang musim hujan, pastu kebetulan kelas kita penuh, takde masa nak balik ambik baju, ampailah di tempat yang tertutup sikit.tapi agak2 kalau rajin nak basuh balik baju yang kena hujan tu, apa salahnya. kannnn let it be.

4.pandang-pandang, jeling-jeling

U know what whenever we go, always remember behave ourselves. dont be too excited .nape?yela mungkin kita seronok berlari2 ,bergossip2 time hujan, tapi kita taktaw kita duduk dekat mane.means dekat dengan pokok besar ke, tiang eletrik ke semua tu mempunyai High tendency to flow current eletrics from lightning.same goes to handphone.jangan asyik sangat tot tet tot tet main phone dalam hujan.ada charge jugak tu. Kadang2 kita ni leka. manusia kan mudah lupa, jadi dah menjadi t/jwab bersama untuk saling ingat mengingati.tak gitu?




5.Berdoalah

Doa itu senjata umat Islam.salah satu waktu mustajab berdoa. Doalah apa saja, Insha Allah, Allah mendengar.Mana tawu mungkin waktu kita berdoa, itulah waktu kemuncak, then terus Allah kabulkan.tak ke rezeki namanya.siapa yang untung? kita jugak kannn.sebenarnya dekat mana2 pun Allah akan mendengar doa kita.tapi mungkin ketika hujan adalah waktu yang istimewa.sebagaimana Istimewanya Nabi Yusuf pada Zulaikha.<-----ok status ni takde kene mengena dengan doa, saje tulis sebab terlintas di fikiran.

Lastly, janganlah nak merungut je bila hujan turun.bila panas, merungut, bila hujan pun merungut jugak.Abistu bilenye pownn waktu yang tak merungut?.Mungkin kita lihat sesuatu keadaan tu pada dasarnya akan membawa keburukan kepada kita. tapi hakikatnya kebaikan dan kelebihan bakal menanti.we dont know.because thats all Allah's work.


Rasanya ini je kot yang dapat cik dilla kongsi.mesti korang kata apalah sangat precaution ni..bukannya apa2 pun ,perkara kecik je pown.tapi kita kena sedar perkara yang kecik tulah orang selalu abaikan.dan sebenarnya peringatan ni pun untuk cik dilla jugak.




So,Good morning and good night!not forget to all SPM's candidates!I wish best of luck !do your best!make your parents proud of you.berusahalah dan bertawakal.Let Allah settle it!


Sunday, October 28, 2012


Assalamualaikum w.b.t,,

Salam Aidil Adha dan salam perantauan..cehwahhh.gaya cam dok obersis je , padahal kat selangor je pun..hari ni dah masuk hari ketiga kita sambut Aidil adha, dan takbir raya masih lagi berkumandang .Alhamdulillah, dapat lagi merasai nikmat aidil adha.daging?dah dua hari menu tak miss lauk daging, tapi harini tukar menu, ayam pulak.haish, citer pasai makanan plak.nak citer lain ni senanya.

Ni lah salah satu fiil cik dilla, selalu tak fokus terhadap sesuatu yang penting.
Benda lain yang nak dicerita, benda lain yang keluar, benda lain yang nak dibeli, benda lain yang terbeli.
Tapi, cik dilla sure 100 percent lah yang korang pun mengalami benda yang sama kan.kan3.
so, i dunno if this can be called disease or anything but I called it Wrong way.
bukan salah jalan ke ape, tapi istilah sendiri.hehe

Just like things happen today, 
actually I want to buy hijab(perempuan kan..tudung & ppuan cant be separated)
nak kata ada window shopping pun takdelah..
kebetulan ibu cik dilla ada membership card dkat sebuah kedai tudung ni,
so ,we decided to go and buy there.

Bila sampai kat sane, WAH..(mulut tu tutup sikit ea)!hehe
banyaknya tudung..TAPI..
bukan jenis tudung yang cik dilla nak..
I want tudung bawal.tapi yang ado tudung berawning2.
makanya terkuburlah hasrat cik dilla nak beli tudung..dan beralih pada sepasang dress ni..
berkali2 cik dilla belek2 dress tu. dalam hati.nakketak.nakketak.nakketak
dan berpusing2lah cik dilla kat situ sampai akak yang kerja kat situ pun perasan.

At last, bile ibu cik dilla kata nak balik, barulah terhegeh2 pergi kat dress tu,
pastu tanya pendapat ibu ngan ayah, and...
fitting lah, hehe. kelakarnya..bile dah pakai.and my mom said.
"ha..cantiklah tu, baru nampak keperempuanan sikit.
nape? selama ni anak ibu ni tak nampak keperempuanan ke?
nampak..tapi yang ni lagi nampak.."
baiklah2..pandangan dari seorang ibu..

dan akhirnya..dress itu selamat ku bawa pulang.apa maksudnya tu?dah selamat la dibeli..huhu
tapi, entah bilalah cik dilla akan pakai.hehe
motif?kadang2 satu perkara yang tak terjangka boleh terjadi dengan sekelip mata.
tak kiralah perkara baik atau buruk, mungkin kadang2 kita tak terfikir untuk melakukannya,
tapi disebabkan situasi di sekeliling kita, ianya mempengaruhi kelakuan kita.
That's why theres a quote."behave yourself"

Dan dress ni pun, cik dilla fikir banyak kali, banyak benda yang cik dilla fikir sebelum beli.



pokok tebu di tepi rumah nenek


pemandangan hadapan rumah nenekku(re-edit)











Tuesday, October 23, 2012

Always in my Heart!

Assalamualaikum,

Fuhhhh. lame bebenar rasenya tak hupdate new entry kat blog ni.,tapi lama tak update blog takpe. pastikan our Iman always being updated by reciting Al-quran, everyday.don't put it nicely on the shelf but put it always in our heart.Okeyyy!




Bacalah sebagaimana yang diwahyukan oleh Allah SWT.

Just a short entry for remind me and hopefully this entry beneficial for all the readers too.

P/s: tak sabar nak balik rumah!



Friday, October 12, 2012

Hard to find the answer

Assalamualaikum.

What's up!not WhattAppss yea.hehe
It almost 12 in midnight on my lappy's clock but I am still awake, and my roommate?they'r all in exhausted and fall asleep .zzZZZzzz, in a cold condition!left me alone.how could them!haha

What was your ambition?what do you want to be when you're grow up?so, it is very simple question and since we are in kindergarten then primary and secondary school and even in university, that question still be around .yes, it is very simple question but the answer is very hard to find.i dont know if you feel the same thing like what I feel. but the truth is I dont have the exact ambition.-dont laugh at me-

People outside might thinking that I dont have vision in my life even in 19th years old.what will I be 5 years later?that is because my ambition is always changed .and probably is affected by what I am learning right now. but for now, yes I have the ambition but the main focus is study. even many people  still in the dark on what I am studying now, I am still believe that Allah will always be with me. He knows the Best for me!

Study and learn first. Tajdid niat lillahi ta'ala in studying and every single thing you do. InsyaAllah you will get what you give!

The point is my english lecture was asking me and my friend about ambition. and I am still searching.huahuahua, sound funny right or maybe I am the only one who feel that kind of feeling~Whateva la..

Btw I need to go..need to iron my clothes for tomorrow. As usual,see next time and  may we are in HIS Bless. Happy Jumaat!



Sunday, October 7, 2012

Sense of attraction

Assalamualaikum semua,.

Selamat petang and a very good evening yah!

Post kali ni memang sangat mengejutkan sebab tiba2 je jari jemari ni laju menari2 untuk menulis(nampak sangat hiperbolanya nya kan.ihik),sebabnye fikiran sedang bercelaru  memikirkan tutorial aljabar or in english term Algebra.ok, stop it about algebra and continue to the title today.hehe



algebra kesayanganku.bukan zebra,hoho


see it, complicated kan.



A.T.T.R.A.C.T.I.O.N..so, it just the same like sense of humor where someone or somebody has it.have you ever seen someone at first time then you are attract to her/him.?of course you are.so, that means that the people has the sense of attraction. it is not just the physical appearance, yeah maybe if you look at the first time, then it is, but how about when you befriend with her/him.it might be the way she/he speak, the way they treat you or something else.

That is the thing that I feel. I have a friend, who just same like me, shy, taciturn and not too genius where everyone know me(the last is only reflect to me).but I am always think why other people can be easy to her/him, and me?I hope you understand lah.hehe. so that make me feels that she/he has that sense of attraction.

Or...might be I'm the one who very sensitive about the environment.dont know lah.but, it is true that Selangorian is sensitive person?thats what my lecture said. i dont know the truth.but the most thing that I know about myself is I'm just an ordinary person, nothing special on me!(nampak sangat rendah dirinya.haha just kidding).

By the way, I like to befriend with others, knowing them are make me feel more matured.yelah setiap orang ada fiil masing2 kan..and I hope others don't scared to friend with me.(ingat orang takut ke nak kawan ngan hang..hehe),don't judge me by physical outlook, try to close and knowing me, then its up to you to judge me, and the same thing reflect to others too.

Till right now, my writing, so enjoy your Sunday and for those who same like me, student, prepare for next day of class and finished up homeeeeeworkkkkkk. and last but not least, good luck for my junior who sitting for trial PMR, SMA and SPM. Chaiyokkk!aSSAlamualaikum.